Okončan šahovski amaterski turnir na Liberlandu

Datuma 16. septembra, na jezeru „ARK“ kraj Apatina, održan je amaterski turnir u šahu. Organizator je bio Šah Klub „Vulkan Protektor“ Apatin, direktor turnira je bio Branko Ćopić, dok je pravdu delio Stevan Popović. Tempo igre je bio 15 minuta po igraču, a turnir je rejtingovan na listi šahista.

Prvo mesto je osvojio Filip Suvara iz Bačke Palanke, vicešampion je Uroš Opačić iz Apatina, dok je treće mesto uzeo Branko Vasić, takođe Apatinac.

Pored šesnaest takmičara, učešće je uzela i mlada Lea Kokai, bivša prvakinja države u svojoj generaciji.

Imali smo priliku da razgovaramo sa Jovanom Stojanović, majkom mladog Mihajla Stojanovića, jednog od učesnika na turniru. Jovana je izjavila sledeće : „Pre svega, moram reći da mi je posebno drago što se ovo takmičenje održalo u našem gradu. Šah je sport koji ujedinjuje ljude, odnosno sport koji može da se igra bilo kada i bilo gde. Mladi šahisti jačaju svoje veštine, borbenost, odgovornost, samokritičnost, pažnju, strpljenje, volju, upornost, maštovitost itd. Takođe, uče se strpljenju i da poštuju svoga protivnika, pa tako i sebe. Ono što je najvažnije, deca su se družila, uživala u nadmetanju sa svojim prijateljima i nadam se da će na sledećem turniru biti još veći odaziv šahista“ .

Za sam kraj, Jovana je čestitala organizatorima i dodala da je ovo za sve ljubitelje šaha bilo jedno veliko i lepo iskustvo, a u budućnosti da očekuje još mnogo ovakvih druženja.

Coming Soon...