ISTORIJAT AŠK “VULKAN PROTEKTOR”

Po podacima jedne nemacke knjige Sport u Apatinu izmedju dva svetska rata navodi se da je posle prvog svetskog rata,tacnije 1931 godine osnovan sahovski klub na celu sa advokatom dr.Josefom Berlekovicem u kome su nastupali takmicari iz svih sfera drustva.

Nakon II svetskog rata,tačnije 1949 godine ondašnji šahovski entuzijaisti Apatina,Ilija Smiljanić i Erne Rodi,osnivaju šahovsko društvo,koje od 01.januara 1950 godine postaje Apatinski šah klub,registrovan kod Šahovskog saveza Srbije.15.jula 1962 godine klub menja naziv u ŠK“Jedinstvo“. Nakon 4 godine aktivnog takmičenja klub je 1966 godine prestao da živi i da
se takmiči.Trebalo je ponovno oživljavanje kluba,što je i urađeno 24.novembra 1968 godine, kada je održana Osnivačka skupština na kojoj je doneta Odluka o ponovnom registrovanju kluba.

Prvog januara 1992 godine vlasnici preduzeća “Vulkan Protektor” Katalin i Ivan Kovačić prihvataju se jednog dela finansiranja kluba, uz obavezu da klub promeni naziv ŠK”Jedinstvo” u AŠK”Vulkan Protektor”. Sledeće godine AŠK Vulkan Protektor osvaja I mesto u Severno-bačkoj zoni te prelaze u viši rang takmičenja,odnosno Vojvođansku liga-grupa Bačka.Od
tada pa do danas klub je stabilan član ove lige,učestvuje u finalima kupa Vojvodine,kao i uspešna učešća pojedinaca na prvenstvima Vojvodine i Srbije. Nekoliko naših kadeta osvajalo je prvenstva Vojvodine i Srbije.

Danas klub finansira Sportski savez opštine Apatin,kao i preduzeće “Vulkan Protektor”. Ta finansiranja su nedovoljna za bitisanje kluba,te se kao i svi sportski klubovi snalazimo moleći raznorazne privatne obrtnike za pomoć.

Klub za potrebe igranja,kao i treniranja koristi opštinsku prostoriju u Apatinu,Trg Nikola Tesle 7.Raspolažemo sa dvadesetak registrovanih igrača, kao i sa tridesetak redovnih članova.

Predsednik kluba: Stevo Popović

Coming Soon...