Apatin Open 2024

Prvi međunarodni šahovski turnir Apatin Open 2024 održan je sa velikim uspehom, uz učešće 70 igrača iz preko 15 zemalja, uključujući nekoliko velemajstora, internacionalnih majstora i FIDE majstora.

Turnir je trajao 5 dana, a igralo se 9 kola po švajcarskom kompjuterskom sistemu parovanja i rejtingovan je kod FIDE. Tempo igre bio je 90 minuta plus 30 sekundi po odigranom potezu. Takmičenje se održalo na Izletištu ARKA u predivnoj atmosferi.

Najviše smo ponosni što je bilo dosta dece koja su prvi put učestvovala na međunarodnom turniru i napravila svoje prve rejtinge. Najveći utisak na nas ostavio je Batbaatar Yeruultei, 14 godina, iz Mongolije, koji je u pratnji svoje sestre prešao 8000 kilometara da bi se pridružio turniru.

Prvo mesto na turniru zauzeo je Mikhail Gusev sa 7 poena od 9, drugo mesto pripalo je Lavu Pajčinu sa 7 poena, ali manjim buhlcom, a treće mesto majstorskom kandidatu Andreju Skvorcovu sa 6.5 bodova.

Najbolja šahistkinja je Milana Babić, najbolji omladinac je Maša Babić, nagradu za veterane 65+ dobio je velemajstor Stefan Djurić, a nagradu za igrače do 1900 rejtinga dobio je majstorski kandidat Batbaatar Yeruultei iz Mongolije.

Apatinski šahisti su se u jakoj konkurenciji istakli sledećim rezultatima: Branko Ćopić je osvojio 5 bodova od mogućih 9, dok su Đuro Zdjelar, Vladimir Rajs, Kuridza Trivo i Uroš Opaćić osvojili po 4 boda.

Takođe bih želeo da istaknem Milanu Babić, ženskog majstorskog kandidata, koja je ostvarila normu na našem turniru za titulu ženskog FIDE majstora. Bravo, Milana!

Ponosni smo što smo imali privilegiju da ugostimo šahovsku školu sa Kipra, koja je došla sa 8 igrača i njihovim porodicama.

Kao predsednik Apatinskog Šah Kluba ”Vulkan Protektor”, želim da istaknem da je turnir prošao u prijateljskoj atmosferi, da su učesnici poneli sa sobom lepe utiske i sa željom da se vidimo i naredne godine na Apatin Open 2025.

Apatinski šah klub nastavlja sa daljim aktivnostima, uključujući mesečne rapid turnire, vikend turnire, školom šaha kao i amaterskim turnirim.

Chess results : https://chess-results.com/tnr932472.aspx?lan=31&art=1&rd=9

Predsednik šah kluba
Goran Petrović

Coming Soon...